Sağlıklı besinler hangileridir? Ünlü doktor Bora Kalkancı yazdı…

Kategori: Beslenme - 6.808Yorum Yazın
Sağlıklı besinler hangileridir? Ünlü doktor Bora Kalkancı yazdı…

Sağlıklı besinler, yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, obezite, vücut kitle indeksi (Body Mass Index), sağlıklı atıştırmalıklar gibi konulardaki önerileriyle bilinen ünlü doktor Bora Kalkancı yemeklerden sonra 15 dakikalık yürüyüşü yeniden keşfetmeyi ve hayatımıza sokmayı öneriyor.

Ünlü doktor Bora Kalkancı’nın bu konudaki son yazısı Türkiye’nin tek yaşlanma karşıtı sitesi Genç kalanlar‘da yayınlandı. Biz de bu faydalı yazıdan mahrum kalmamanız için rica ettik, izin aldık, size sunuyoruz.

Sağlıklı besinler konusundaki uzman önerileriyle bilinen ünlü Doktor Bora Kalkancı obeziteye dikkat çekiyor. Günümüzün vebası olarak nitelenebilecek obezite sorunu ile mücadelenin sağlıklı besinler tüketmekten geçtiğini belirtiyor. Doktor Bora Kalkancı’ya göre sağlıklı besinler tüketmek sağlıklı yaşam için yeterli olamayabilir. Sağlıklı yaşamın destekleyici unsuru olarak ünlü Doktor Bora Kalkancı yemeklerden sonra nerede olursanız olun 15 dakika yürüyüş yapın diyor.

Yemeklerden sonra 15 dakika yürüyün!

Yürüyüş yapmak günümüz apartman yaşamında ve plaza ofis ortamında çok zor gelebilir. Geçmişte doğal yaşam sürülen ortamlarda yemekten sonra mutlaka sabah, öğle, akşam yürüyüş yapılırdı. Ünlü Doktor Bora Kalkancı bu alışkanlığın tekrar kazanılmasını ısrarla öneriyor.

İşte ünlü Doktor Bora Kalkancı’nın sağlıklı beslenme listesine yer verdiği son yazısı:

Sağlıklı besinler sağlıklı ve kilosuz bir yaşamın anahtarıdır.

Yaş, kilo ve genel sağlık durumuna göre değişmekle beraber genel olarak söylemek gerekirse günlük yeterli ve dengeli beslenme için ekmek, patates, makarna, pirinç gibi karbonhidrat içeren besinleri tüketirken ölçülü olunmalıdır.

Beyaz pirinç gibi kepeği alınarak işlenmiş gıdaların besleyici özelliği azdır. Boş kalori dediğimiz glisemik indeksi hızlı yükselten sağlıksız besinlerdir. Bunlardaki lif içeriği az olduğundan doygunluk hissi kısa sürer. Mide normal olarak 2 saatte boşalır ve acıkma hissedilmeye başlarken bu tip besinler daha çabuk acıkmaya ve fazla kalori alınmasına neden olur. Yemekten sonra 15 dakikalık yürüyüş de yapılmazsa kilo alımı kaçınılmazdır. Bu nedenle karbonhidrat grubu besinleri tüketirken sağlıklı besinler açısından tam buğday unu gibi kepek ve lif içeriğinden zengin, işlenmemiş olanları tercih etmeliyiz.

Ünlü Doktor Bora Kalkancı’dan sağlıklı besinler

Sağlıklı besinler listemizin protein grubunda da kırmızı et haftada bir veya iki defa yeterli miktarda yemeliyiz. Bunların miktarlarını başka bir yazıda vereceğim ancak şimdilik demir açısından zengin bu grup besinlerin yağsız olarak alınmasını öneriyorum. Balık da sağlıklı beslenme için en az haftada bir önerdiğim sağlıklı besinler arasındadır. Hayvansal omega 3 içerir. Keten tohumunda da bitkisel omega 3 vardır. Çocukların beyin gelişiminde önemlidir. Tohumu alıp çekme makinesi ile toz haline getirdikten sonra salatalara bir tutam ekleyebiliriz.

Sağlıklı beslenme programında sağlıklı besinlerin vazgeçilmezi yeşil salata mutlaka olmalı. Zeytinyağı ve limon eklenmiş yeşil salatanın bağırsaktan demir elementi ve d vitamini gibi vitaminlerin emilimini artırdığı kanıtlanmıştır.

sağlıklı besinler-sağlıklı beslenme-sağlıklı yaşam-Bora Kalkancı-obezite-sağlıklı besinler listesi-sağlıklı beslenme programı

Ünlü doktor Bora Kalkancı sağlıklı besinler listesinde zeytinyağlı yeşil salataya büyük önem veriyor

Zeytinyağında tekli doymamış yağ asitleri mevcuttur. Kalp hastalıkları ve kansere karşı bizi korur. Günde iki yemek kaşığı miktarında kullanılırsa kötü kolesterol azalır, iyi kolesterol artar.

Kırmızı ette hayvansal doymuş yağ vardır. Normal vücut sıcaklığında donar ya da akışkanlığı azalır, bu nedenle damarları zamanla tıkama olasılığı vardır.

Yeterli ve dengeli beslenme kadar hareket de çok önemli.

Sağlıklı besinler ile dahi olsa ağır bir yemekten sonra mutlaka yürüyüş öneriyoruz. Metabolizma hızlandığı için alınan kalorinin çoğu yakılmış olur. Yürüyüş sırasında arttığı kanıtlanan mutluluk hormonu diyebileceğimiz serotonin de yanımıza kalır. Böylece şehir hayatının sırtımıza yüklediği stresi kontrol edebiliriz.

Öfke kontrolü

Kontrol demişken öfke kontrolünden de bahsetmek isterim.

Trafikte veya iş hayatımızda karşılaştığımız birçok faktörün bizi sinirlendirmesi ve buna tepkiler vermemiz normaldir ancak yine burada vurgulamak istediğim konu ölçülü olmaktır. Aşırı tepkiler sonradan üzüleceğimiz sonuçlar doğurabilir.

Derdimizi sakince anlatmamız ve ona kadar sayarak acele etmeden bunun bizi neden sinirlendirdiğini bulmamız gerekir. Derdimizi sakince kime anlatacağız, tabii ki kendimize…

Bu yazıda son olarak doktorun ye dediği; günde iki çiğ badem, iki çiğ fındık ve bir tane de cevizdir.

Ölçülü ve Sağlıkla kalın…


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!

YORUM YAZIN