Obezite önleme reçetesi

Obezite nedir? Obezite nedir ve nasıl önlenir? Çağımızın en temel sorusu aslında obezite nedir sorusudur. Tüm dünyanın başı bu sorunla dertte. Obeziteyi önleme konusunda yazılarıyla ünlü Doktor Bora Kalkancı son yazısında özellikle çocuklarda obezite konusunu ele alıyor. Ünlü Doktor Bora Kalkancı yazısında çocukluk obezitesinin önlem alınmazsa erişkin obezitisine dönüşeceğini uyarısını yapıyor.
Obeziteyle nasıl mücadele edilir? Obeziteyi engelleyen beslenme programı nasıl olmalıdır? Çocuklarda obezite nasıl önlenir? Sağlıklı beslenme kuralları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtını Ünlü Doktor Bora Kalkancı’nın Genç Kalanlar sitesindeki yazısından öğrenebiliyoruz.
Obezite nedir? Obezite nasıl önlenir?
Obezite nasıl önlenir? Bu soru günümüzün en can alıcı konularından birine parmak basıyor. Ünlü Doktor Bora Kalkancı sağlıklı ve dengeli beslenme konusundaki ‘Doktorun Ye Dedikleri’ başlıklı yazılarına devam ediyor. Ünlü Hekim Bora Kalkancı son yazısında obezite nasıl önlenir sorusuna cevap veriyor.
Obezite günümüzün çok önemli bir sorunu. Obezite ile mücadeleye milyarlarca dolar para harcanıyor. Obezite nasıl önlenir konusunda binlerce uzman araştırma yapıyor. Obezite nedir? Türkiye Halk Sağlığı Kurumu obezite nedir sorusunu şu şekilde tanımlıyor: Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.
Ünlü Doktor Bora Kalkancı’nın Obezite nasıl önlenir yazısında bulabileceğiniz konular:
- Çocuklarda obezite
- Obezite nedir? Obezite hastalığı nasıl oluşur?
- Obezite sınırı
- Obez miyim?
- Obezite ile mücadele
- Obezite tedavisi
- Obezite belirtileri
- Obezite nasıl engellenir?
- Şişmanlık
- Obezitenin zararları
- Dengeli beslenme, sağlıklı beslenme önerileri
- Çocuklarda obezite nasıl önlenir?
Obezite nedir?
Obezite, günümüzde toplumsal kronik hastalıklardan sayılmaktadır ve vücutta artmış yağ kitlesini ifade eder. Çocukluk obezitesi erişkin obezitesine dönüşeceğinden, erken yaşlarda önlenmesi gerekir. Fazla beslenen çocukların daha iyi büyüyecekleri inanışı yanlıştır. Günlük alınan toplam enerjinin ancak yüzde beşi büyüme için harcanmaktadır. Büyüme hormonu dediğimiz Growth hormon en çok uykuda, egzersiz sırasında ve açlıkta salgılanmaktadır. Hareketsizlik, sürekli tokluk hali ve obezite ise büyüme hormonunu azaltır. Çocuk açık havada ebeveyn gözetiminde arkadaşlarıyla oynamalıdır. Zamanlarının çoğunu bilgisayar başında geçirip, yüksek kalorili sağlıksız besinler tüketip, uyuyor olmaları gereken zamanlarda televizyon seyretmektedirler.
Obez insanlar
Son yıllarda obezite madde bağımlılığı olarak kabul edilmektedir. Kola ve benzeri gazlı içecekler, cips ve çikolata bağımlılık yapan yiyecek ve içeceklerin başında gelir. Ayrıca gazlı içeceklerin, kemiklerdeki kalsiyumu mobilize edip atılmasına sebep olduğuna dair güçlü kanıtlar mevcuttur. Bu tür beslenme tarzı damak tadını değiştirip karbonhidrat bağımlılığına ve sebze meyve türü besinlerden tat almamaya sebep olur. Çünkü bunlarda çok ve sağlıksız şeker mevcuttur. Bunlar tokluk hissi yaratmadığı için sürekli yersiniz. Çocuk bunları bulamazsa makarna, pilav ve ekmek yemeye başlar.
Obezitenin zararları
Kan şekeri ve insülin seviyeleri artıp insülin direnci gelişir. Önlem alınmazsa metabolik sendrom ve diyabet gelişebilir. İnsülin direnci olan kız çocuklarının yumurtalıklarında kistler oluşur. Bu kistler androjen (erkeklik) hormonu salgılayarak kıllanma, adet düzensizliği ve psikolojik sorunlara sebep olabilir. Reprodüktif yani doğum yapılabilecek yaşlara gelindiğinde infertilite (çocuk sahibi olamama) gelişebilir.
Obezite nedeniyle iskelet sisteminin fazla ağırlığa maruz kalması ortopedik sorunlara yol açar. Ayrıca karaciğer yağlanması, safra taşı oluşumu, puberte prekoks (erken adet görme), hipertansiyon, kalp ve böbrek hastalıklarına sebep olabilir.
Obeziteyle nasıl mücadele edilir?
Yağ ve proteinin glisemik indeks değeri sıfırdır. Ancak yüksek yağlı ve proteinli beslenme insülin direncini artırır. Proteinin günlük alınması gereken miktarı kilo başına 1 gramdır. 70 kilo iseniz günlük 70 gramdan fazla protein almayınız. Bu yaklaşık avucunuz kadar et miktarında olmaktadır. Protein denildiğinde yağsız süt, tavuk veya hindi eti, yumurta beyazı, bezelye, kuru fasulye ve nohut gibi yiyecekler akla gelmelidir. Bunlar tok tutar. Et yemeklerinin yanına limonlu veya sirkeli salata eklerseniz etteki demirin emilimi artar.
İnsan metabolizması sabah saatlerinde daha hızlı çalışır, akşama doğru yavaşlar. Bu nedenle sabah kahvaltısı kolayca yakılabiliyor ancak akşam yemeği yakılamıyor. Bu nedenle akşam yemekleri hafif olmalıdır. Eğer çok acıkırsanız bir kase yoğurt içine bir elma dilimleyin ve yavaş yiyin.
Sağlıklı beslenme kuralları nelerdir?
Bilin ki ne kadar boş mideyle yatarsanız, sabah o kadar dinç kalkarsınız. Sabah dişlerinizi fırçaladıktan sonra tartılın ve güne mutlu başlayın. Çünkü dün akşam yemeden yatmayı başardınız ve hemen ertesi sabah birkaç gram da olsa hafiflemiş olarak kalktınız. Uzun yaşamanın sırrı az yemektir.
Hafiflemeseniz bile stres yapmayın. Metformin gibi yardımcı ilaçlarımız mevcut, ancak mücadeleyi bırakmayın. Bilin ki siz kazanacaksınız.
Son olarak Doktorun ye dediği; beş adet kuru kayısı ve bir elma…
Sağlıklı ve hafif günler dilerim…