Ghrelin hormonu ile kilo almayı engelle!

Ghrelin hormonu nedir? Ghrelin beyne açlık sinyali gönderen hormonun adıdır. Bu nedenle açlık hormonu olarak da adlandırılıyor. İştahı artıran bu hormon lenomorelin olarak da biliniyor. Burada kritik soru şudur: Eğer Ghrelin hormonunu azaltırsak kilo verebilir miyiz? Bu yazı bu sorunun cevabının nasıl olumlu verilebileceği üzerine kaleme alındı.
Ghrelin hormonu
İştah arttırıcı olan Ghrelin öncelikli olarak midede salınır ve açlığın beyne işaret edildiği düşünülür.
Ghrelin hormonu sizi acıkmış hissettirdiğinden, seviyelerin yemeklerden önce yükselip yemekten düşme eğilimindedir. Ghrelin nasıl salgılanır? Midede yapılır ve yiyecek alımına bağlı olarak gün boyunca dalgalanır. Bir peptit hormonu olarak, santral sinir sistemi, özellikle beyin ile iletişim kuran, gastrointestinal sistemde bulunan ghrelinergic hücreler tarafından üretilir.
Bir kez midede üretildiğinde, yükselen Ghrelin seviyeleri beyninize açlık hissi veren bir sinyal gönderir. İnsanlarda iştahı harekete geçirici tek hormon olarak görülen ghrelin, yüksek seviyelerde olduğunda obezitenin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ghrelin nedir?
Ghrelin farklı işlevler gören bir hormondur. Temel olarak iştahı artırır ve beyne yemek yeme sinyali gönderir. Bu nedenle Ghrelin seviyesinin yüksek olması acıkma halinin tavan yapması durumunu ortaya çıkarır. Yani çok acıktığınızda Ghrelin hormonu da en yüksek seviyelere çıkar. Örneğin yemeklerden önce veya diyet yapıyorsanız diyetin ilerleyen safhalarında Ghrelin yükselir.
Yapılan araştırmalar Ghrelin hormonunun diyetin üç veya dördüncü haftasında yüzde 24 oranına kadar artabildiğini göstermiştir.
Ghrelin hormonu nedir?
Ghrelin ve leptin, beslenme, enerji dengesi ve ağırlık yönetimini kolaylaştırmak için birlikte çalışırlar. Leptin, yağ hücreleri tarafından iştahınızı azaltan bir hormondur. Aslında iştahı arttıran grelinin tersini yapar. Her iki hormon da vücut ağırlığı bakımında rol oynar. Beyindeki ghrelin reseptörlerini tutan aynı bölgede (grelin / büyüme hormonu sekretagog reseptörleri veya GHS-Rs olarak da adlandırılır) leptin için reseptörleri tutar.
Vücut, vücut yağ yüzdesine dayanan leptini ürettiğinden kilo alımı, kan leptin seviyelerinin yükselmesine neden olur. Bunun tersi de geçerlidir: kilo kaybı, leptinin seviyesini düşürür (ve genellikle açlık). Ne yazık ki kilolu ve obez insanlar genellikle “leptine dirençli” olarak düşünülür ve kilo alımı ve kilo vermekte güçlük çeker çünkü “tam” ya da doymuş hissetmek için daha fazla gıdaya ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte, leptin direnci ve artmış ghrelin obeziteye nasıl katkıda bulunabileceği hakkında hala çok şey var.
Ghrelin hormonu ne demek?
Ghrelin, iştah artışı, yemek başlatma ve kilo vermeye katkıda bulunan hayati bir rol oynayan hızlı etkili bir hormondur.
Ghrelin, vücut ağırlığını yönetmek için leptin adı verilen başka bir hormona da sahiptir. Leptin genellikle enerji dengesinin uzun vadeli düzenlenmesine aracılık eder, çünkü iştah ve gıda alımını bastırır, böylece kilo vermeye başlar (obezite olmasa da).
Her iki hormon öncelikle akıllı diyet seçimleri yapmak, egzersiz yapmak, yeterince uyku yapmak ve stres yönetimiyle doğal olarak kontrol edilebilir.
Ghrelin hormonunu kontrol et kilo ver!
Ghrelin hormonunu kontrol ederek kilo verilebilir mi? Bu mümkündür. Daha az Ghrelin hormonu salgılanırsa daha az açlık hissedeceğiniz için daha az yemek yer ve daha az kalori alırsınız. Dolayısıyla kilo almaz hatta vücudun ihtiyacından yani metabolizma hızından az yerseniz kilo verebilirsiniz. O halde can alıcı soruyu soralım. Ghrelin hormonu nasıl azaltılır?
Ghrelin hormonu nasıl azaltılır?
Burada ele alacağımız konular elbette doğal yollarla yapılabilecek önerileri içeriyor. Ghrelin hormonunu azaltan ilaçlar gibi öneriler ancak doktor kontrolü ve onayıyla kullanılabilir. Ghrelin hormonunu azaltan ilaçlar veya leptin içeren ilaçlar yani tokluk hissi veren hormon ilacı için doktorunuza danışabilirsiniz.
Doğal yollarla Ghrelin hormonu nasıl kontrol edilebilir?
Bu konuda yapılabilecek bazı önerileri sıralıyoruz.
- Stressiz yaşam. Stresin Ghrelin hormonu seviyesini yükselttiği biliniyor. Stresli insanların çok yemek yemesinin sebebi Ghrelin olabilir.
- Sık sık ama az yemek yiyerek Ghrelin salgılanmasını kontrol edebilirsiniz.
- Yüksek protein içeren gıdalar, örneğin bakliyatlar Ghrelin hormonu seviyesini azaltıcı etki yapar.
- Posalı ve lif yönünden zengin tok tutan besinlere ağırlık verilmelidir. İştahı kesen yiyecekler yazımız tam da bu konu ile ilgili bilgiler içeriyor.
- Ghrelin diet olarak bilinen zengin lifli beslenme düzeni önerilebilir.
- Mide küçültme ameliyatı gibi cerrahi uygulamalar da Ghrelin hormonu seviyesini azaltıyor.
- İyi ve kaliteli uyku da açlık hormonunun azaltılmasında etkili oluyor.
- Alkollü içecekleri kullanmamak da Ghrelin seviyesinin azalmasında rol oynar.
- İşlenmiş gıdalardan, tuz ve şeker oranı yüksek ve katkılı besinlerden uzak durun.
- Ghrelin içeren ilaçlar kullanmak doktor kontrolü ve onayı gerektirir. Ghrelin içeren ilaçlar veya destekler konusunda yanıltıcı reklamlardan uzak durulmalıdır.
Ghrelin hormonu nasıl arttırılır?
Ghrelin test yaptırarak hormon seviyenizi belirleyebilirsiniz. Ghrelin test sonucunuza göre Ghrelin hormonunun artırılması gündeme gelebilir. Ghrelin hormonu nasıl arttırılır sorusu doktorunuzla test sonuçlarına göre değerlendirilebilecek bir konudur.
Ghrelin, iştah açıcı bir hormondur; bu da sizi yemeklerden önce kendinizi aç hissettirir, ancak yemeklerden sonra düşer böylece daha fazla tatmin hissedersiniz.
Ghrelin, açlık, besin alımı ve vücut ağırlığını yönetmek için leptin adı verilen başka bir hormonla birlikte çalışır. Ghrelin açlığı arttırırken, leptin (yağ hücreleri tarafından salgılanarak) açlığı azaltır.
Her iki hormon doğal olarak, öncelikle akıllı diyet seçimleri yapmak, egzersiz yapmak, uyku yapmak ve stres yönetimi ile kontrol edilebilir.
Ghrelin hormonu içeren besinler
Ghrelin hormonu içeren besinler tabiri doğru bir ifade değildir. Çünkü bu hormon yiyeceklerden alınmaz vücut tarafından üretilir. Dolayısıyla Ghrelin içeren besinler yerine bu hormonu azaltan besinler demek daha doğru olur.
Ghrelin hormonunu azaltan besinler arasında ilk sırada kuru bakliyatlar gelmektedir. Fasulye, nohut, barbunya gibi besinler favori yemekleriniz olmalıdır.