Formda Kalmanın En Zahmetsiz Yolu Intermittent Fasting

Kategori: Beslenme - 912Yorum Yazın
Formda Kalmanın En Zahmetsiz Yolu Intermittent Fasting

Sağlıklı beslenme ve diyet hakkında araştırma yapan herkes mutlaka intermittent fasting yöntemine rastlamıştır. Intermittent fasting ya da aralıklı oruç olarak da bilinen bu beslenme programı son yıllarda oldukça popüler hale gelmiş durumda. Sebebi oldukça açık. Uygulaması son derece kolay ve sonuçları etkileyici.

Intermittent Fasting Nedir?

Intermittent fasting sanılanın aksine bir diyet programı değil beslenme biçimi. Öğünlerin içeriğine değil öğün saatlerinin sınırlandırılması temeline dayanıyor. Günün belli saatleri beslenmeye ayrılıyor ve geri kalan süre oruç olarak adlandırılıyor. Oruç için ayrılan sürenin beslenme için ayrılan süreden uzun olması gerekiyor. Intermittent fasting, 14/10, 16/8, 20/4 gibi farklı saat aralıklarında uygulanabildiği gibi haftanın sadece 2 günü uygulanan 5/2 yöntemi de tercih edilebilir.

Intermittent Fasting Metodu Nasıl Uygulanır?

Intermittent fasting 16/8 metodu en yaygın şekilde uygulanan ve en çok tavsiye edilen yöntemdir. 16 saat boyunca kalori içeren hiçbir besin maddesi tüketilmez. Diğer bir deyişle kalori içermeyen su, maden suyu, şekersiz olmak şartıyla kahve, çay, bitki çayı içebilirsin. Günün geri kalan 8 saati içinde yemek serbest. Intermittent fasting metodu öğün saatlerine odaklansa da elbette istediğin her şeyi sınırsızca yiyebileceğin anlamına gelmiyor. Hedefin kilo vermek ise bu yöntemde de ihtiyacın olandan fazla kalori almaman gerekiyor.

Juico Intermittent Nedir-intermittent fasting diyeti-günlük intermittent fasting örnek menü-intermittent fasting-aralıklı oruç-intermittent fasting 16/8 metodu
Juico Intermittent Nedir? Beyin fonksiyonlarında iyileşmeden yağ yakımına kadar intermittent fasting diyeti pek çok fayda sağlıyor!

Günün hangi saatlerinde oruç tutup hangi saatlerinde yemek yiyeceğin tamamen sana kalmış. Yaygın olarak öğlen 12:00 de ilk öğünle başlanması ve saat 20:00 den sonra herhangi bir besin alınmaması şeklinde uygulanıyor. Tabii yaşam şeklin, çalışma ve uyku saatlerin gibi faktörlere göre değişiklik yapman mümkün. İlk öğününe sabah 10:00 da başladıysan akşam 18:00 den sonra hiçbir şey yememen gerekiyor. Öğün sayısı tercihe göre 2, 3 ya da daha fazlası olabilir. Yeter ki ihtiyacı olan günlük kalori miktarını ve 8 saat sınırını aşma. 16 saat aç kaldığın sürece bu metodu başarılı bir şekilde uygulamış oluyorsun.

Intermittent fasting yönteminde başlangıçta 16 saat oruç tutulması zor gibi görünse de aslında sanıldığından daha kolay. Çünkü oruç tutulan 16 saate uyku süresi de dâhil. Birkaç gün en fazla bir hafta sonunda bu beslenme düzenine alışmış olacaksın. Daha kolay adapte olmak için 10 saat açlık süresiyle başlayıp kademeli olarak 16 saate kadar uzatabilirsin. Yine alışma sürecinde dayanılmaz açlık hissi yaşıyorsan çiğ sebze tüketebilirsin.

Intermittent Fasting Metodunun Faydaları

Diyet yapan herkesin çok iyi bildiği gibi diyete başlamak kolay ama sürdürmesi zordur. Intermittent fasting yönteminin bu kadar popüler olmasını sağlayan en güçlü tarafı da sürdürebilmenin kolay oluşu. Ayrıca tüm bunların dışında birçok faydası da bulunuyor.

•           İştahı dengeler. Intermittent fasting yapanlar, zamanla daha az miktarda besine ihtiyaç duyar.

•           Beyin fonksiyonlarını güçlenmesine yardımcı olur.

•           Diyabet riskinin azalmasını sağlar.

•           Vücudun insüline daha duyarlı hale gelmesini sağlar.

•           Yağ yakımını ve kas gelişimini artırır.

•           Enerji düzeyini artırır.

•           Odaklanmaya yardımcı olur.

•           Uyku kalitesini artırır.

•           Kalbe iyi gelir,  kolesterol düzeylerini, kan basıncını dengeler.

•           Büyüme hormonunun artmasını sağlar. Böylece yaşlanma sürecini yavaşlatır.

•           Kalori kısıtlamasının hücre rejenerasyonu için önemli olduğu gerçeğine dayanarak intermittent fasting metodunun ömrü uzatabildiğini de söylemek mümkün.

•           Bütün faydalarına rağmen intermittent fasting metodu senin için doğru bir beslenme yöntemi olmayabilir. Hipoglisemi riski taşıyanlar için tehlikeli olabileceği belirtilir. Ancak uygulamadan önce doktoruna danışmanı tavsiye ediyoruz.

 Juico Intermittent Nedir?

Intermittent fasting diyeti ihtiyacın olan protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineralleri içeren dengeli bir menüden oluşmalı. Juico intermittent diyetisyenlerimiz tarafından hazırlanan menüler ve öğün saatlerini belirten bilgi notlarını içeren 5 günlük diyet programıdır. 

Bir günlük intermittent fasting örnek menü, öğün saatleri ve kalori değerleri için aşağıdaki noktaları dikkate alabilirsin;

 09:30 – 10:30 – Kahveli (Kahve, Badem, Hurma) 195 kalori

11:30 – 12:30 – Granola Bar (Elma, Bal, Hurma, Fındık, Yulaf, Kuru Kayısı, Pekmez, Kabak Çekirdeği, Tuz) 148 kalori / 50 gram

13:30 – 14:30 – Karabuğdaylı Salata (Marul, Kale, Karabuğday, Nohut, Domates) 267 kalori (sos ile) / 205 gram

17:00 – 18:00 – Mantar Çorbası (Maydanoz, Havuç, Zeytinyağı, Mantar, Soğan, Sebze Suyu, Patates, Karabiber, Tuz) 64 kalori / 265 gram + Chia Kraker (Yulaf, Chia Tohumu, Nohut, Kabak Çekirdeği, Zeytinyağı, Ay Çekirdeği, Tuz) 262 kcal / 60 gram   

Juico senin için harika menülere imza attı. 5 günlük diyet program içeriğinin tamamını incelemek için Juico’nun sayfasını ziyaret edebilirsin. Bu menülerin tamamı adresine gelsin istiyorsan kolayca sipariş verebilirsin.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!

YORUM YAZIN