Diyet öncesi yapılması gereken tahliller

Diyet öncesi yapılması gereken tahliller diyetin sağlıklı bir kilo vermeyi bağlaması için gereklidir. Diyet ile 5 kilo hatta 10 kilo zayıflamak mümkün olabilir! Böylesine büyük bir mucize yaşamak için doğru yerdesiniz! Dünyada milyonlarca kişinin kilolarından kurtulmasını sağlayan çok ünlü diyetisyenler kilo vermek için için, size özel hediye niteliğindeki önerileri, hiç vakit kaybetmeden denemenizi istiyorlar. Bu makaleyi okuyanların yüzde 80’i kilo vermeyi başaranların tercihi, denenmiş kilo verme önerilerini de okuyor, inceliyor ve uyguluyor!
Diyetisyenlerin tahlil isteme yetkisi bulunmuyor. Kamu hastanelerinde diyetisyen yerine diyet öncesi yapılması gereken tahliller dahiliye uzmanı tarafından talep edilebiliyor. Bununla birlikte aile hekimine başvurarak da diyet öncesi tahliller yaptırılabiliyor. Bu yazıda diyet öncesi yapılması gereken testler, diyetisyene aç karnına mı gidilir, diyet öncesi kan tahlili konuları ele alınıyor.
Diyet öncesi yapılması gereken tahliller
Diyet öncesi tahliller dahiliye uzmanı tarafından talep edilerek diyetisyenin incelemesine sunulur. Diyetisyen gelen tahlil sonuçlarına göre diyet listesini hazırlar.
Diyet öncesi tahliller şunlardır:
- Açılık tokluk glikoz: Kişilerin diyabet hastalığı tespitine yönelik diyet öncesi tahlildir. Bu tahlil diyet menüsünün hazırlanmasında başat öneme sahiptir.
- İnsülin-Kortizol: Kilo verememe konusunda hormonla ilgili bir problem olup olmadığına bakılan diyet öncesi kan tahlilidir. Bu diyet öncesi kan tahlili ile eğer bir kilo vermeyi baskılayan durum varsa tespit edilir.
- Ürik Asit-Bilirubin-Kreatinin: Böbreklerin sağlık durumunu ortaya çıkaran diyet öncesi tahliller arasındadır. Eğer sorunlu bir durum ortaya çıkarsa böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesi sonrası diyete başlanabilir.
- Diyet öncesi ve sonrası sağlık durumunun bozulmaması en önemli konudur. Çünkü çok zayıflayıp diyet sonrası metabolizmanın bütün dengesini bozmak sağlığı kaybetmeye neden olabilir. Diyet öncesi ve sonrası yapılacak testler ile sağlık durumu kontrol altında tutulmalıdır.
- Total Kolesterol-HDL-LDL-Trigliserid: Kişinin kanındaki yağ düzeyini belirler. Bu diyet öncesi tahlil sonuçlarına göre bir beslenme düzeni belirlenir.
- TSH-Serbest T3-Serbest T4: Hormon testleri olarak bilinen bu diyet öncesi yapılması gereken testler tiroid fonksiyon testidir.
- ALT-AST: Diyet öncesi yapılması gereken testler arasında ALT-AST karaciğer fonksiyonları ile ilgilidir. Karaciğer fonksiyonlarında görülebilecek bozukluklar tedavi edilerek diyete başlanır. Diyet öncesi yapılması gereken testler arasında ALT-AST de önemli testlerdir.
- Fe-B12-Hemoglobin-Hemogram: Diyet öncesi ve sonrası için demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, demir eksikliği gibi bulguları diyetisyenin diyet programı için sunar.
- Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri testleri
- Böbrek fonksiyonlarının bozuk olup olmadığının da bilinmesi diyet öncesi yol göstericidir
- Bu testler karaciğer fonksiyonlarında bir bozukluk olup olmadığı konusunda fikir vermektedirler.
- protein fazlalığını gösteren gut hastalığında yükselen bir testtir
- Kolesterol HDL, Kolesterol LDL,Kolesterol Trigliserit testleri vücudumuzdaki yağ oranı konusunda bilgi verecekleri gibi diyetin planlanmasında da yararlı olacaktır
- Tiroid bezinden kaynaklanan bazı bozukluklar, kilo alınmasının nedeni olabilmektedir. Tiroid bezi fonksiyonlarında bir bozukluk tespit edildiğinde gerekli tedavinin planlanması kilo vermede büyük öneme sahiptir
- Total kortizol testinin yüksek olması da, kilo alma nedenlerinden biridir
Zayıflamaya nasıl başlanır?
Her şeyden önce diyete başlarken motivasyon önemlidir. Bu nedenle diyete hazırlık sürecinin psikolojik aşamasının çok iyi geçirilmesi gerekiyor. Gerekirse profesyonel destek almaktan kaçınılmamalıdır.
Daha sonra diyetisyene gitmeden önce dahiliye uzmanına giderek yukarıdaki testlerin yapılması gerekiyor.
Diyetisyene gitmeden önce hangi bölüme gidilir ?
Diyetisyene gitmeden önce dahiliye bölümüne gidilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi diyetisyene gitmeden önce hangi bölüme gidilir sorusunun cevabının dahiliye olmasının nedeni diyetisyenin kan tahlili isteme yetkisinin olmamasıdır.
Bu nedenle diyetisyene gitmeden önce dahiliye bölümüne giderek yukarıda sıralanan diyet öncesi tahliller dahiliye uzmanı tarafından talep ediliyor. Sonuçlar diyetisyen ile paylaşılıyor.
Bazı ziyaretçilerimiz diyetisyene aç karnına mı gidilir diye soruyorlar. Eğer özel bir diyetisyen muayenesine gidiyorsanız ve kan tahlili yapılmayacaksa aç karnına gitmeye gerek yoktur. Bununla birlikte bir kamu hastanesinde diyetisyene ilk kez gidiliyorsa diyetisyene aç karnına mı gidilir sorusunun cevabı bu sefer evet olmaktadır.
Diyetisyene aç mı gidilir, tok mu gidilir gideceğiniz diyetisyene göre değişiyor. Eğer kan tahliline göre diyet programı hazırlanacaksa veya obezite tahlilleri yapılacaksa diyetisyene aç mı gidilir sorusu için evet cevabını verebiliriz.
Diyetisyen muayenesi nasıl olur?
Diyetisyen sizin sağlık durumunuzu göz önüne alarak eğer gerekirse ileri tahliller de isteyerek örneğin besin intoleransı testi gibi muayene gerçekleştirir.
Daha sonra gerekli olan diyet menüsü üzerinde çalışır ve size uygun diyet programını oluşturur. Çoğu diyetisyen diyet programı yanında egzersiz programlı da veriyor.
Diyetisyen tahlil ücretleri
Diyetisyen tahlil ücretleri istenilen tahlillerin ve sizin sağlık güvencenizin durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Sağlık güvencesine sahipseniz kan tahlillerine ücretsiz sahip olabilirsiniz.